Meerdere specialismen onder 1 dak!

Oncologie fysiotherapie z

Oncologie fysiotherapie

Als gevolg van kanker of door de medische behandeling van de kanker kunnen er bewegingsproblemen ontstaan. De oncologiefysiotherapeut richt zich onder meer op het behandelen van die problemen. Voorbeelden van problemen die op kunnen treden bij een oncologische patiënt zijn:

  • pijn
  • spanningsklachten
  • stug littekenweefsel
  • huidveranderingen
  • stijfheid van gewrichten en spieren
  • lymfoedeem (vochtophoping)
  • spierzwakte
  • conditieverlies
  • vermoeidheid
 
We behandelen patiënten in alle stadia van de ziekte, afgestemd op de klachten die ontstaan zijn door de operatie. Of klachten die zijn ontstaan door de behandelingen, zoals chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie of hormoontherapie. Benodigde training rondom houding en bewegen met een stoma of tijdelijk stoma wordt ook door ons verzorgd. Hierdoor wordt de kans op het ontwikkelingen van een parastomale hernia geminimaliseerd.
Oedeemfysiotherapie z

Oedeemfysiotherapie

Oedeem, ophoping van lymfevocht, wordt veroorzaakt door een verstoring van de lymfe-afvoer. Die kan bijvoorbeeld ontstaan door een operatie, een verwijdering van de lymfklier of door een andere beschadiging van het lymfestelsel.

De oedeemfysiotherapeut helpt om het vocht af te voeren. Dit kan bijvoorbeeld met oefeningen, massage of met speciale kousen. Er zijn verschillende soorten oedeem. De meest voorkomende soorten zijn ‘lymfoedeem’, ‘veneus oedeem’ en ‘primair oedeem’. Daarnaast bestaat ook ‘lipoedeem’. Iedere aandoening vraagt om een specifieke behandeling, waarvoor wij ruime expertise in huis hebben.
Ergotherapie z

Ergotherapie

De gevolgen van de medische behandeling van kanker zorgen ervoor dat het niet lukt om (alle) dingen weer te doen die belangrijk voor je zijn. Terwijl je niets liever wil dan het ‘gewone’ leven weer oppakken. Belemmeringen die veel voorkomen zijn vermoeidheid, geheugenproblemen en concentratieproblemen. Met ergotherapie kijken we naar de mogelijkheden om de gewone dagelijkse dingen weer zo goed als mogelijk te doen. Afhankelijk van de belemmering waar je tegenaan loopt, stellen we een individueel behandelplan op. Doelen zijn bijvoorbeeld:

  • Opbouwen van energie
  • Omgaan met geheugen- en/of concentratieproblemen
  • Omgaan met verminderd gevoel in de handen bij dagelijkse activiteiten

 

In de palliatieve fase is genezing niet meer mogelijk. Dan staan wij klaar om de kwaliteit van leven zo aangenaam mogelijk te maken. Denk hierbij in het adviseren van hulpmiddelen en voorzieningen, zoals een goed matras, het snel kunnen bieden van een bedbeugel of een rollator.

Dietetiek z

Diëtetiek

Door kanker en de behandeling bij kanker verlies je vaak veel conditie. Goede voeding is essentieel om, samen met de juiste oefeningen, weer in betere conditie te komen. Hierbij kan gedacht worden aan voldoende eiwitten. Wij helpen je graag op weg bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van goede voeding.

Diëtetiek kan een rol spelen wanneer de volgende klachten optreden:

  • als eten minder goed gaat
  • als eten niet of anders smaakt
  • bij maag-darm problemen ten gevolge van de behandeling
  • bij onbedoeld gewichtsverlies of -toename
  • bij conditie- en krachtverlies
Psychosocialeondersteuning z

Psychosociale ondersteuning

Na de diagnose kanker verandert er veel. Niets is meer hetzelfde. Er zullen emoties en allerlei gedachten ontstaan zoals verdriet, angst, eenzaamheid, woede en radeloosheid. Hoe moet het nu verder?

In deze zoektocht bieden wij ondersteuning en begeleiding, met respect voor alles wat er in je omgaat. Samen gaan we op zoek wat nu bij jou en je situatie past. Je gaat op weg naar een nieuwe balans in je leven, met alle veranderingen en emoties die daarbij horen.

steunkousen zwachtels z

Aanmeten steunkousen en zwachtels

Therapeutische elastische kousen worden ook wel compressiekousen genoemd omdat deze kousen een uitwendige druk uitoefenen op (delen van) het been of de arm. Een behandeling met therapeutisch elastische kousen wordt daarom ook wel compressietherapie genoemd. Door de druk die door de kous wordt uitgeoefend, kunnen klachten worden voorkomen, verminderen of kan het resultaat van een behandeling langer worden vastgehouden.

Door het uitoefenen van druk (compressie) wordt het terugstromen van het bloed naar het hart gestimuleerd en wordt stuwing in de aders voorkomen. Op deze manier wordt ook vochtophoping in het weefsel (oedeem) voorkomen en bestreden.